Allmänna lekrum

Jag är inte sämre än att jag kan erkänna om jag har fel. Idag är en sådan dag. Jag hade fel.

Sedan så länge jag kan minnas har jag haft en stark motvilja till allt vad allmänna lekrum heter. Ni vet sådana lekrum för barn som brukar finnas i shoppingcenter och liknande ställen. 

För det första är dessa lekrum lite läskiga kan jag tycka. Små rum med heltäckningsmattor som är till bristningsgränsen belamrade med barn och deras mammor. Barnen går väl an, men mammorna är lite creepy. 

Tänk er själva, ett rum fyllt av mammor som efter tio månaders graviditet och ett år hemma med bebisar, desperat skriker efter bekräftelse. Mammor som inte längre vill vara bara mammor utan vill bli sedda som de kvinnor de egentligen är. 

Att ha detta bekräftelselass på sina axlar är inget kul vill jag lova. Bl.a. Av denna anledning har jag gjort allt jag kan för att hålla mig långt borta från allt vad lekrum heter. 

Idag när jag hämtade äldste arvingen från förskolan,med tvillingarna i släptåg, hade jag dock inte mycket till val. Åskan mullrade olycksbådande och regnet hängde i luften. Uteaktiviteter var uteslutet. Hemma skulle det sannolikt bli gnäll, bråk och missämja. Nej det fick bära eller brista. Sammanbitet backade jag ut bilen på vägen och styrde ut på påfartsleden som leder till E18 och lekrummet i Täby centrum.

Väl framme vid lekrummet kan jag snabbt konstatera att lekrummet är fullt av barn och.. de läskiga mammorna. 

Vid vänster långsida lokaliserar jag snabbt den trötta mamman. Hon som inte sovit på flera år och som utan en sekunds tvekan skulle byta bort sina gnälliga barn mot en trekulors glass från Ben & Jerry. Mamman sitter där hålögd på golvet och försöker inte ens se road ut. 

Lite längre bort på samma långsida sitter lustigt, eller olustigt, nog den snobbiga mamman. Hon vars Hermés-sjal och Busnell-kappa inte har så mycket som en fläck vilken skulle kunna skvallra om att hon har småbarn. Hur dessa mammor bär sig åt för att lyckas med detta konststycke är för mig en gåta. Mina egna kläder hinner i princip bli smutsiga redan innan de har hunnit lämna tvättmaskinen. Jag har ständigt smuts, dregel och matfläckar på mig.

På kortsidan sitter den pretentiösa mamman. Eller sitter är väl fel ord. Hon ligger ned på heltäckningsmattan och pratar bebisspråk samtidigt som hon med fast hand håller sin flicka på bil-stocken. (Gud förbjude att hennes dotter skulle gå in i köks-trädet.)

Då ser jag en kategori som jag helt hade förbisett. Mormodern! Den snälla gruppen mammors mammor som är där med barnbarn. Harmlösa, trevliga och helt utan krav! Raskt styr jag mitt entourage mot den tomma platsen bredvid mormodern.

Mycket riktigt, hon var precis så trevlig, avspänd och sansad som jag hade hoppats. Samtidigt som arvingarna snabbt hittar något att leka kan jag i lugn och ro sitta och småprata med den gamla damen. Inte dumt, inte dumt alls. Detta kan jag faktiskt vänja mig vid. Lekrum är inte så tokigt trots allt!

Efter en timme ser jag hur en av mammorna på golvet börjar sniffa i luften. Först tänker jag att hon väl är allergisk eller något, men när jag ser henne titta i blöjan utan att hitta något hos sitt barn förstår jag vad som hänt. Jag reser mig, går fram till Adam och lyckas urskuldande få fram något i stil med att: ”man vill ju inte byta blöjor i onödan utan låta det bli en rejäl laddning först”. Mamman tittar sådär konstigt på mig som bara pretentiösa mammor kan och svarar med en röst som jag inte riktigt kan tyda: ”Ja det gäller ju att vara ekonomisk”. (Ironi? Vad vet jag?)

Bara att samla ihop mina tre och kryssa iväg mot första bästa skötrum. Lyckas till slut komma fram till ett skötrum med alla tre barnen i behåll, fast det var ruskigt nära att Adam åkte iväg själv i en hiss på vägen dit (men det är en annan historia.

  
Tre arvingar i köks-trädet bådar gott!

2 reaktioner på ”Allmänna lekrum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s