Fästingvaccin

Jag kan villigt erkänna att ambitionsnivån inte riktigt är vad den en gång varit. Från ambitionen att vara den perfekta föräldern har dock fallet gått deprimerande fort. 

Med ett litet stopp på målsättningen att vara en, om inte perfekt, så i vart fall en bra förälder, gick raset till att försöka vara en hygglig förälder. Därefter raskt ned till att försöka vara en inte utan brister förälder. Sedan fritt fall till dagens målsättning om att vara en i vart fall inte helt värdelös förälder. 

För att göra en lång historia kort, det gäller att överleva. 

Med det ovan sagda vill jag bara förklara varför min pedagogik ibland har sina.. Uhhhmm tillkortakommanden.. Som t.ex. när det skall till att tas vaccin på min femåring. 

Jag tyar helt enkelt inte att gå den långa vägen för att få honom att göra det. Jag orkar inte förklara, vara pedagogisk och med Kato-hjärta tvinga honom till sprutan. Nej jag gör det jag vet att jag inte borde göra: Om vi åker och tar sprutan så får du en leksak efteråt.

Nästan innan jag har hunnit avsluta meningen sitter arvingen i bilen redo att åka. Oj, hoppsan, tänker jag, detta var ju oväntat, men vad bra, då hinner vi tillbaka i god tid till middagen. 

Två timmar senare har vi inte ens kommit in i vaccinationsrummet. Nej först skall en leksak tittas ut. Okej, titta nu köpa sedan? Är vi överens? Bra!

Ungefär där börjar min huvudvärk. 

I leksaksaffärerna har ägarna omtänksamt nog placerat alla dyra, sveindyra och löjligt superdyra leksaker i precis ögonhöjd på fem-sexåringarna. De billiga, överkomliga och prisvärda leksakerna får man vara antingen privatdetektiv eller snål förälder för att hitta. 

Jag är en snål förälder klass A+ och hittar raskt det billiga Starwars-legot på nedersta hyllan. Att få arvingen att förflytta blicken från Millenium Falcon kryssaren á 1499kr till Stormtrooper-kittet á 69kr är dock lättare sagt än gjort. (Till hans heder skall dock sägas att det aldrig vart något tjat om prisnivån).

Arvingen vet att detta lite är ett once-in-a-lifetime tillfälle att få en leksak utan att det är födelsedag eller jul och jag kan se hur det formligen värker i honom för att köpa något.

Efter två timmar håller jag på att implodera. En sekund till i leksaksaffären och jag riskerar att förvandlas till Michael Douglas karaktär i ”Falling Down”. Cirka hundra varv har jag nu gått med arvingen i den förb.. affären bara för att han skall hitta något att köpa. Då gör jag det mest förbjudna av allt:

– Du får en hundralapp om du tar sprutan och vi kan gå härifrån utan att köpa en leksak.

Arvingen ser fundersam ut (helt utan begrepp om pengars värde). 

– Men jag borde ju få två hundralappar eftersom detta är min andra spruta?

Även jag har dock en gräns, och den går  där.

  

3 reaktioner på ”Fästingvaccin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s