Egentid grande

Den är värd mer än allt guld i Småland, mer sällsynt än en Asiatisk Kalanderlärka och om den skulle korsa ens väg gäller det att suga ut allt som går ur den, ända in till märgen.

Jo jag talar om egentid utanför jobbet. Eftersom det fortfarande råder stor oenighet bland de lärde huruvida förvärvsarbete skall klassificeras som egentid eller ej kommer jag i den fortsatta redogörelsen att hänvisa till egentid endast i betydelsen utanför arbetstid.

Häromdagen inträffade det. Jag lyckades få uppleva alla småbarnsföräldrars våta dröm – Egentid Grande! Tillfället var helt enkelt för unikt, för bra, för att någon skulle kunna neka mig egentid denna dag. Det var Conossieurs årliga bilprovardag!

Connossieur är en tidskrift som enligt deras egna uppgifter endast ges ut till dem med en årsinkomst överstigande 1,5 miljoner kronor. Snittinkomsten är 3,5 miljoner och läsarna äger i regel 3,5 klockor samt minst två boenden. Nej inget stämmer förstås in på mig. Lyckligtvis har jag en mycket god vän som, även att inte heller han kvalar in, av någon outgrundlig anledning får en inbjudan varje år och är generös nog att bjuda med mig.

Idag var det alltså dags för den stora bilprovardagen! Vädret ute vid Steninge slott kunde inte ha varit bättre. Solen lyser från en klarblå himmel samtidigt som en sydlig bris fläktar behagligt. Efter en inledande passerkontroll hälsas vi välkomna. En vakt med hörsnäcka som av utseendet att döma skulle kunna vara hämtad ur en serietidning (tre meter lång, två meter bred) ger oss en misstänksam blick.

Väl inne är det som att ha klivit in i ett annat universum. Fetlagda äldre män i skjortor, bomullsbyxor och dyra blazers samsas med betydligt yngre damer i korta sommardrökter och högklackade sandaler. Till denna skara beblandar sig även de obligatoriska unga männen som med pappas kreditkort flyter omkring i flottigt bakåtkammade frisyrer, exklusiva solglasögon och självsäkra leenden som går från öra till öra.

Mitt i allt detta står jag i mina, dagen till ära, nya hundrakronors reabyxor från H&M, min blå skjorta från samme budgetfabrikör och mina hjälpligt putsade svarta finskor (vars ljusgrå fläckar på tån avslöjar att detta inte är årsmodell 2015 eller något 2000 överhuvudtaget för den delen).

Nåväl, det finns inte tid att bekymra sig över sådana världsliga saker som klädseln. Det dignande buffébordet med gratis mat på temat fisk väntar på oss och något säger mig att potatissalladen inte kommer att bli fräschare med tiden.

Jag bygger oblygt upp ett mindre berg av gratismat på min tallrik, bryter av en halv baguette, roffar åt mig två dricksglas med läsk innan jag och min vän sätter kurs mot första lediga bord. Tallrikarna från de som satt där tidigare plockas raskt undan av två blonda, ärtiga, tjejer i vita t-shirts och svarta bysor.

Bordssällskapet som utgörs av två äldre herrar har inom loppet av fem minuter hunnit berätta hur många hundra miljoner kronor deras bolag omsätter, hur många gånger de har varit med på denna dag samt, utan att någon frågat om det, berätta att de minsann är medlemmar i Land Rover klubben. Då jag liksom inte har så mycket att tillföra vänder jag strax min koncentration till berget av mat som jag föresatt mig att skyffla in. Min vän som visserligen lätt skulle kunna ge svar på tal, finner för gott att bara nicka och på passande ställen skjuta in ett ”åh”, ”såpass”, ”100 miljoner?”. I hans mungipa mer anar jag dock ett roat leende som jag genast känner igen. Det är ett sådant jag ser hos föräldrar som lyssnar på sina barns fantasier men försöker att spela med.

När inte ens jag kan äta mer är det dags att ägna sig åt det stora: Bilarna!


Om jag får provköra? Jodå, men före mig på listan står direktör si, slyngel så, stekare dittan och lyxhustru dattan.. Nää det hinns nog inte med..


  
Och allt toppas av ett erbjudande jag inte kan tacka nej till… men gör det ändå.. Tackar nej.

Slutsats: Rika är skrytsamma, bortskämda och äter gratis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s