Viljestyrka grande

Idag fick jag lite Homer Simpson känsla när jag studerade tvillingarna. Då det var en rejält regnsur söndag idag hade jag ganska mycket tid över till att just studera. 

Denna syssla genomförs bäst liggande på golvet när man är inomhus. Det hårda golvet förhindrar effektivt att man somnar samtidigt som avståndet till händelsernas centrum är ganska hanterbart. Långa stunder är det lite som att vakta målarfärg under torkning. Det händer liksom inte så mycket men någon måste hålla koll. Stundtals blixtrar det dock till och blir riktigt underhållande. 

Som idag t.ex. när Adam leker med lådan där fyrkantiga bitar skall in i fyrkantiga hål, runda bitar i runda hål osv. Helt plötsligt börjar han tjuta utav bara satan. Handen är nedkörd i det stjärnformade hålet mitt i lådan och min första självklara reaktion är att han har fastnat. 

Innan mina reflexer har hunnit reagera har dock hjärnan hunnit komma igång. Hur skulle han kunna fastna i ett hål som lätt är större än hela handen? Om han har fått ned handen, borde han inte få upp den då?

Förklaringen visar sig strax vara mycket enkel: Han får inte ut handen eftersom han vägrar att släppa klossen i lådan. Släpper han klossen, får han ut handen men kommer då förstås att förlora det han ville åt. 

Lösningen: Pappa bänder upp locket så att Adam kan ta klossen med andra handen och dra ur den hand som ”fastnat”. 

Det hela påminner starkt om avsnittet där Homer fastnar med handen i godisautomaten. Efter att halva kärnkraftverkets personal utan resultat försökt att dra loss honom kommer någon på att han bara behöver släppa godisbiten för att gå ut handen…

Mina arvingar har dock en större viljestyrka än så. Om t.ex Felix har något i handen som Adam också vill ha så släpper Felix inte det, no matter what. Adam sliter i det Felix håller. Felix släpper inte. Adam försöker bända upp fingrarna. Felix släpper inte. Adam biter Felix i handen. Felix släpper inte. Nog blir det en del tjutande, men int’ släpper han taget. 

Jag som själv släpper allt utan att blinka kan inte undgå att bli väldigt, väldigt fascinerad. 

  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s