Bokrecensioner 

Jag måste erkänna att jag är lite besviken.

Mina ambiotioner för 2015 runt nyårstid var ganska klara. Inga större konstigheter alls egentligen. Bara att bli starkare, större och hårdare, bli grymt mycket bättre på golf samt bli den starka familjefar/härförare som trebarnsfamiljen behöver när vintern kommer.

Med mycket stora förhoppningar om att lyckas med alla bitar beställde jag raskt hem en bok inom varje disciplin.

Så fort böckerna landat i brevlådan kastade jag mig, med en iver av sällan skådat slag, raskt över mitt första projekt – att bli en bättre familjefar.

”The seven Habits of highly effective families” såg riktigt lovande ut. Med fagra löften frånförfattarna om en stor och lycklig familj kände jag mig riktigt taggad. Hur svårt kunde det egentligen vara? tänkte jag för mig själv.

Jag borde ha börjat anat oråd när författarna några sidor in i boken startade med att tala i liknelser om det kinesiska bambuträdet. Just detta speciella träd har nämligen den speciella egenheten att det kräver en hel del tålamod. När fröet till trädet väl har såtts kräver det vattning. Även med den mest omsorgsfulla vård av fröet så händer inget under det första året. Ej heller det andra året syns något som skulle kunna vara ett skott. År tre är lika trist, liksom år fyra. Däremot, den som orkar att hålla på att vattna, kan det femte året glädja sig över ett träd som när det väl syns ovan jord skjuter i höjden utav bara helvete. Detta tack vare sitt mycket välutvecklade rotsystem som växt de första fyra åren.

Jag började vid detta laget ana att vägen till att bli den gode familjefadern inte var helt kort.. Efter drygt hundra lästa sidor hade min iver av att uppnå en högre nivå av faderskap sjunkit något (om jag uttrycker mig försiktigt). Efter ytterligare femtio sidor kändes det inte speciellt angeläget alls..

Summa summarum, jag ger boken, eller de första 150 sidorna om man skall vara mer korrekt, ett godkänt. En läsare med pigga ögon, öppet sinne och oceaner av tid skulle säkert kunna uträtta stordåd. Tyvärr är jag inte den personen just nu. 

  

 I en ansats att förtränga mitt misslyckande med den engelska tegelstenen tog jag snabbt och högg in på nästa projekt i form av:  ”Forma Kroppen och Maximera din prestation”.

Boken lovar enligt baksidestexten, förutom guld och gröna skogar, en kropp som En grekisk Gud huggen i marmor. När jag öppnar boken inser jag emellertid att det jag har framför mig är 200 sidor miniatyrtext, enkelt radavstånd och källhänvisningar till förbannelse. Nåväl, jag har vid det här laget hunnit bli ganska motiverad till att förbättra fysiken. Därför låter jag mig inte nedslås utan kastar mig utan att tveka en sekund in i röran av makronutrinenter, insulinbalanser och kemiska sammansättningar.

Efter att ha läst boken har jag lärt mig två saker.

1. Äter du för mycket blir du tjock.

2. Äter du för lite blir du mager.

Jahaja, där ser man. Behöver jag säga att jag blev lite besviken? Uttrycket ”Mycket bä för lite ull” har sällan känts mer träffande.

Nu sitter jag med min tredje bok framför mig. Av någon outgrundlig anledning känner jag mig inte lika motiverad längre…

  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s