Not till mig sjölv

Den som myntade uttrycket ”små barn små bekymmer…” är varmt välkommen att testa prao hos mig. 

Jag skulle vilja påstå att små barn = förvånansvärt många bekymmer. Efter en dag kan jag t.ex. summera de fem jobbigaste momenten enligt följande.

Motarbetar

De små änglabarnen arbetar inte med dig. De arbetar mot dig. Plockar du undan något är det lika säkert som amen i kyrkan att samma sak åker fram igen snabbare än du hinner blinka. 

Att städa med småbarn är för den som vill testa var tålamodets yttersta gräns går och som sedan är beredd att passera den gränsen.

 

Teleskoparmar

Små barn har för det mesta ganska korta armar, i alla fall mina arvingar. Jag skulle gissa på runt trettio centimeter arm på varje sida. När jag då placerar dem 40 cm från allt vad ömtåliga blomkrukor eller ljuslyktor heter så vill jag ju tro att dessa saker kommer att behålla sitt värde ett litet tag till.  Tyvärr vet jag nu att så inte är fallet. Inget står tryggt om det finns småbarn i samma rum. Den som kommer ihåg ”Inspector Gadget” förstår vad jag pratar om. Precis som denne animerade detektiv kan småbarn förlänga sina armar bortom alla fysikens lagar. Pang! Där åkte ljuslyktan i golvet och änglabarnet bara ler..

  

Onyttigheter

Smaklökarna hos små barn spelar i en division för sig. En läcker portion kyckling och couscous är för mina små arvingar idag ungefär lika lockande som en tallrik bajs. Däremot onyttigheter som smålegobitar, enkronor och golvmoppar, det är mumsfilibaba.. Om jag inte låser dörren till städskåper med dubbla sjutillhållarlås har jag snart en nöjt mumsande arvinge som smaskar golvmopp som om det vore en bättre oxfilé..

  

Snabba

De små rackarna är satan så snabba. En öppen grind och ett nytt rekord på fem meter sprint är ett faktum. ”Snabbare än en iller” är en underdrift.

  

Orädda

Detta är nog det mest stressande momentet för den vuxne som har ansvaret. De små änglarna räds nämligen inget och de saknar allt vad konsekvenstänkande heter. Om de vill upp på bänken/stolen/soffan så kommer de upp. Att misslyckas finns inte i deras vokabulär. Ej heller finns i deras vokabulär ”att-slå-sig-alldeles-förfärligt-när-jag-ramlar-ned”. Finns det två vägar ned väljer de i nio fall av tio den farliga. 

Upp på kuddarna där det är mjukt och ned på soffans kortsidan där parkettgolvet tar emot med öppna armar.. 

 

Sammanfattningsvis: Det är inte utan att det ibland är svettigt att vara småbarnsförälder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s