Godnatt

Det flesta bestyr i vardagen kan göras på rutin, på känsla, på en höft, lite mellan tummen och pekfingret. Läggning av barnen är emellertid inte en av dessa saker.

Receptet för en hygglig kväll är minutiösa förberedelser samt en stor skopa tur. Ja just inslaget av tur är så heligt att bara genom att viska det riskerar man att Jinxa turen för all evinnerlig framtid. (Med största sannolikhet kommer därför detta inlägg att bita mig i röven redan ikväll.)

Egentligen är dagens timmar inget annat än en lång förberedelse för det som kanske är det viktigaste i en småbarnsförälders liv, nämligen sömn. I min familj innebär detta att redan vid frukost måste planen vara klar. Första sovstunden för de små bör inte ske senare än klockan nio men inte heller tidigare än halvnio. Den får absolut inte vara längre en 1 ½ timme men bör inte heller vara kortare än 1 timme.

All planering utgår ifrån det faktum att tvillingarna á tio månader är sjukt smarta och att de drivs av en miljontals år gammal urkraft som går ut på att sabba för mamma och pappa. Hur trötta de än är så väljer de allltid när dem står inför valet att vara vakna och sjukt griniga eller sova och bli glada, alltid att vara vakna och sjukt griniga.

Igår kväll kändes det verkligen som att läggningen skulle gå geschwind.

Eftermiddagsluren hade avklarats redan strax innan klockan tre, mattiderna hade klockats på minuten och kvällsvällingen var perfekt tempererad. Det enda lilla orosmomentet var bajset. Eller rättare sagt utevaron av bajs. Av någon outgrundlig anledning hade den fina eftermiddagskorven uteblivit på bägge….

Hursomhelst (jo jag vet att just detta ord håller på att slitas ut) så var startfältet redo klockan halvåtta när det var dags för läggningen. Tre barn, med tre nya blöjor och tre nytvättade pyjamaser samt två beslutsatmt sammanbitna föräldrar.

Storebror, vilken egentligen är den ende påltlige i sammanhanget, somnar som en klubbad säl på soffan bara genom att sluta ögonen. (I en värld där jag är en perfekt förälder hade han förstås somnat i sin säng, dock lever jag nu som vi alla vet, inte alls i den världen.) 

Upp med första tvillingen i sängen och sedan är jag igång. Det dröjer inte många minuter förrän övningen kompliceras väsentligt. I ett slag skruvas svårighetsgraden upp från en lugn 3:a till en apjobbig 9:a. 

Helt plötsligt skall det dansas Mazurka i spjälsängarna och chitt-chattas om allt melllan himmel och jord tvillingarna emellan. 

För att förstå vad som nu utspelar sig bör först nämnas att i rummet finns ett element. Detta är av den mycket gamla sorten vars funktion är begränsad till maxvärme på eller ingen värme på alls. I valet har vi ställt det på maxläge. Det i sin tur innebär att gör jag bara en enda onödig rörelse svettas jag mer än Pekka i en finsk bastu. Att få två partysugna småkillar att lägga sig att sova är därför som att köra ett spinningpass fast utan det positiva. Det är ett pass där man svettas som en gris och blir trött utav bara satan samtidigt som man varken blir smalare och snyggare eller får bättre kondition.

En halvtimme senare är jag blöt som om jag sprungit genom en vattenspridare och har kommit precis inte ett steg längre än där jag började. 

Vid detta laget har min högt älskade hustru lite tappat förtroendet för min strategi. Detta tillkännager hon lite försynt genom att komma insmygande i rummet. 

Min reaktion på detta tillkännagivande är…. nja inte fullt så kärleksfullt… Man kan väl säga som så att tio månaders back på sömnkontot inte direkt gör underverk för romantiken. Det är inte precis så att Amors pilar viner genom luften eller att det ångar av lusta. Snarare är irritationen min närmaste bundsförvant.

Nåväl, tjugo minuter senare kastar min högt älskade fru in handduken och jag får nytt förtroende. Eller så är det bara så att det i alla fall inte kan bli värre…

En trekvart senare med bebis i bärsele, sover storebror, tvillingarna och pappalito.. Endast tomten är vaken.. eller mamma..

EditSömnbristen  tar lite det bästa från en..

2 reaktioner på ”Godnatt

  1. Många små slumrar sött (i alla fall efter ett tag) om man somnar tillsammans med dem, kan vara värt att testa… Fast det är klart, då uteblir ju mazurkan, chitt-chatten och hela spinningkonkarongen vilket förståss också är kul 😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s