Natten

Den som igår satsat sina pengar på att jag skulle få sova hela natten ostörd hade varit ekonomiskt oberoende idag om det hade slagit in. Det gjorde det inte..

Klockan 21:39 ligger jag och de snart fyra månader gamla tvillingarna i tvillingarnas rum och sover djupt i varsin säng.

KLockan 00:45 händer det som enligt experterna inte skulle kunna hända. Fyra år gamla storebror kommer helt oväntat tassande in från sitt rum. Det är otippat men inte desto mindre en risksituation som måste hanteras och det snabbt. Ett felsteg, en oförsiktig rörelse och hela huset riskerar att explodera i ett öronbedövande inferno.

Jag vräker mig upp ur sängen, kastar mig mot storebror och lyckas till min stora lättnad med konststycket att få upp honom i min famn precis innan han skulle till att törna in i lillebror Felix spjälsäng.

Med två raska kliv har jag snart förflyttat den potentiella störningskällan till hallen utanför tvillingarnas rum, på säkert avstånd från såväl småbröderna som det sovande moderskapet. Försiktigt förflyttar jag därefter storebror till sitt rum, sin säng och sina gosedjur. Jag står sedan kvar vid hans säng tills jag kan uppfatta ljudet av hans tunga andetag som torde innebära att djupsömnen infunnit sig. Därefter backar jag långsamt, långsamt ut ur rummet, noga med att undvika det knarrande område precis utanför tröskeln.

Klockan 01:15 är jag åter i min säng.

Klockan 01:45 hör jag det omisskännliga ljudet av ett oroligt spädbarn. Det sparkas, det fäktas och det gestikuleras hej vilt från Adams spjälsäng. Nu gäller det att tänka snabbt. Vilken var kombinationen för att få honom att somna om nu igen? Var det i med napp, vänd på höger sida, vänd på vänster, vänd på mage? Eller var det vänd på mage, i med napp, vänd på vänster och sedan höger sida? Jag försöker med det första alternativet. Det visar sig vara en återvändsgränd, Adam fäktar än mer och jag känner en svettdroppe i min panna. ”Skärp dig förfaan” – viskar jag tyst till mig själv. Jag försöker en ny kombination. Det är fel även denna gång och nu börjar missljuden bli högre. Felix börjar skruva på sig i sängen bredvid. Jag inser att slaget är nära att förloras om jag inte gör något drastiskt. I sista stund får jag krängt på mig bärselen och kan under ett begynnande tjutande lyfta upp Adam ur sängen. Då sätter en mistlur igång att ljuda. Heeelvete! Jag hade glömt att stänga av andningslarmet! Jag fumlar i bäckmörkret och lyckas till min stora lättnad hitta avstängningsknappen.

Inte heller bärselen fungerade, jag måste kapitulera och gå ned till köket för att iordningsställa en flaska mjölkersättning. En trekvart senare har Adam fått sin mjölk och sover gott igen.

Klockan 04:15 hör jag hur nu Felix börjar skruva på sig. Hans sömn har följt mitt schema och det finns inget att invända mot begäran om mat. Fram med en flaska, i med ersättningen och vänta.

Klockan 05:00 sover Felix igen.

Klockan 05:50 hör jag återigen storebrors steg. Denna gång vet jag att hur många gå-och-lägg-dig-nu-för-jag-är-helvetes-trött jag än laddar på med så kommer han inte att ge sig med mindre än att jag går upp med honom och ser på Bolibompa. Han vet det, jag vet det, jag kan bara förlora på att protestera. Han är beväpnad med röstresurser att väcka hela kvarteret, jag är obeväpnad.

Klockan 05:55 sitter jag och ser på någon konstig tecknad figur på tv.

Jag är nöjd, det var ändå en god natts sömn med tvillingmått mätt. Tack för den!

4 reaktioner på ”Natten

  1. Attans! Jag gör en ny satsning ikväll och hoppas på högvinst. Kan väl inte vara mycket sämre odds än triss? Men bra att du har vett att gå och lägga dig i tid!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s